← Home

Tuesday, February 20, 2007

Ανακυκλωθείτε...

Πρώτα-πρώτα θέλω να εκφράσω ανεπιφύλακτα την συμπάθεια μου για τον δύσμοιρο πλανήτη στον οποίο ζούμε και την σθεναρή υποστήριξη μου για κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε να περιοριστεί η καταστροφή του. Έτσι, στην ερώτηση «τάσσεστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας?» εγώ θα απαντούσα εμφαντικά «ΝΑΙ». Στην ερώτηση «τάσσεστε υπέρ της ανακύκλωσης?» θα απαντούσα μεγαλοφώνως «ΩΣ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ». Για αυτό το λόγο, πραγματικά, δέχτηκα και δέχομαι με χαρά, τις διάφορες εξαγγελίες που γίνονται από καιρού εις καιρόν για την εισαγωγή προγραμμάτων ανακύκλωσης. Ως ένα μικρό παράδειγμα αναφέρω την «πολλά χρόνια μπροστά» προσπάθεια http://www.cansforkids.org/ η οποία αξίζει και την στήριξη και τον θαυμασμό όλων μας. Στις αρχές του 2007, με μεγάλη μου χαρά διάβασα στον τύπο την ανακοίνωση για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε τρεις, εάν δεν απατώμαι, δήμους της Κύπρου σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Green Dot. Με ακόμα μεγαλύτερη χαρά διάβασα ότι ο Δήμος Στροβόλου, στον οποίο διαβιώ περιλαμβάνεται σε αυτούς τους “πιλότους”.

Μετά από ένα περίπου μήνα αναμονής εμφανίστηκαν στις διάφορες γειτονιές οι χαρακτηριστικοί μπλε κάδοι, στους οποίους αναγράφεται εμφανώς ότι οφείλουμε να εναποθέτουμε αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών (κυπριστί: τενεκεδάκια ή tins) πλαστικά μπουκάλια νερού ή γάλακτος, και συσκευασίες tetrapak γάλακτος ή χυμού. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος είχε αποστείλει σε όλους τους δημότες και ενημερωτικό έντυπο για την ορθή λειτουργία του συστήματος. Τέλος αναφέρθηκε ότι ο Δήμος θα διένειμε και πλαστικές σακούλες για την ορθή διαλογή των υπό ανακύκλωση σκουπιδιών.

Για τις επόμενες τρεις βδομάδες περίμενα το ενημερωτικό έντυπο (το οποίο ακόμη δεν έχω παραλάβει) και ελλείψει σακούλων του Δήμου, έκανα την διαλογή των σκουπιδιών μου σε σακούλες την αγορά των οποίων χρηματοδότησα από ίδιους πόρους. Όταν γέμισα την πρώτη σακούλα με κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια, κατέβηκα χαμογελαστός στο ισόγειο και κατευθύνθηκα προς τον μπλε κάδο για να συνεισφέρω κι’ εγώ, στο όριο των δυνατοτήτων μου, στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια της εγχώριας οικολογικής συνείδησης.

Οποία έκπληξη: Ο κάδος ήταν σφραγισμένος με πλαστικό βραχιόλι, σαν αυτό που οι πρόσφατα χρησιμοποιείται για τον περιορισμό κρατουμένων αντί των παραδοσιακών μεταλλικών χειροπεδών. Μάλλον δεν θα είναι έτοιμος ο Δήμος να ξεκινήσει το πρόγραμμα, σκέφτηκα, και ξαναφορτώθηκα την σακούλα.

Το επόμενο πρωί, πρόσεξα ότι κάποιος είχε αφαιρέσει το πλαστικό βραχιόλι και ο κάδος ήταν ήδη σε χρήση. Οπότε, ολόχαρος ανέβηκα και πάλι στο σπίτι και επέστρεψα για να τοποθετήσω τα σκουπίδια μου, συγυρισμένα και όμορφα στον κάδο.

Ήδη έχω μαζέψει και αρκετά γυάλινα μπουκάλια (ελέω του ευγενούς αθλήματος της κρασοκατάνυξης στο οποίο τόσο εγώ όσο και η παρέα μου είμαστε πρωταθλητές). Ακόμη ψάχνω τον ειδικό κάδο για τα γυάλινα μπουκάλια.

Και να πω και την κακία μου, επειδή άμα δεν το κάνω θα σκάσω:

Μοναδικό μελανό σημείο της όλης υπόθεσης, είναι κατά την γνώμη μου, η απαίτηση / παράκληση να ξεπλένονται με νερό τα υπό ανακύκλωση δοχεία πριν από την τοποθέτηση τους στις σακούλες. Θεωρώ ότι η απαίτηση / σύσταση αυτή, είναι υπερβολική - και πρώιμη, εν όψει του ότι το κοινό της Κύπρου τώρα αρχίζει να ευαισθητοποιείται στο αντικείμενο. Θα δανειστώ εδώ την αντίδραση ενός φίλου μου: “Να τα ξεπλένω πρώτα? Έχω καλύτερη ιδέα - θα τα ξεπλένω, θα τα πουλάω σε ιδιώτες ανακυκλωτές και μετά θα καταθέτω τα έσοδα στον λογαριασμό της Green Dot.”

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω ότι τάσσομαι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ελπίζω ότι θα στεφθεί με επιτυχία, και θα αντιμετωπισθεί με επαγγελματισμό. Να υπενθυμίσω το πρόσφατο φιάσκο όπου οι πολίτες μεγάλου δήμου διαχώριζαν τα σκουπίδια τους σύμφωνα με το είδος, τα τοποθετούσαν στους αντίστοιχους κάδους, απο όπου τα μάζευε την ίδια ώρα, το ίδιο αυτοκίνητο του δήμου, το οποίο τα μετέφερε στον ίδιο σωρό στον Κοτσιάτη?

Οψόμεθα…